FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Média partnerek


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Új könyveket szerezhet be az Ipolysági Városi Könyvtár a Márai-programban
Kultúra

Június 16-án értesített nyolc szlovákiai könyvtárat a Márai-program lebonyolítója arról a tényről, hogy az idei első körben ők élhetnek kedvezményezettként a könyvvásárlási lehetőséggel.

A Márai-programról és az eddig történetekrőlA Márai-program célja, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a magyarországi és a határon túli magyar könyvpiacon megjelenő értékes művek eljussanak a könyvtárakon keresztül az olvasókhoz.
A program megvalósítására a Nemzeti Kulturális Alapon belül még 2010. november 20-án két ideiglenes szakmai kollégium jött létre. A 10 fős Márai Irodalmi Ideiglenes Kollégium dr. Szörényi László vezetésével kezdte meg működését, majd - egészségügyi okok miatt saját kérésére történt lemondását követően - Lakatos Mihály irodalomtörténészt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főtanácsosát bízta meg dr. Réthelyi Miklós miniszter. A 8 fős Márai Tényirodalmi Ideiglenes Kollégiumot Császtvay Tünde irodalom- és művészettörténész vezeti.
2011 első negyedévében a kollégiumok - Ramháb Mária, az NKA Bizottsága tagjának koordinálásával - három alkalommal üléseztek, majd áprilisban több pályázatot hirdettek meg - a két kollégium meghívta pályázónak a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t a program megvalósítására, majd a Márai testületek közzé tették a kiadók számára a felhívásukat, amelyek tartalmazzák a könyvek regisztrálásának feltételeit.
A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Könyvtáros Klubjában, 2011. április 15-én pódiumbeszélgetést tartottak a Márai-programról Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke, Ramháb Mária, a Bizottság tagja, Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, Lukács Szabolcs, a Könyvtárellátó Kft. ügyvezető igazgatója, Császtvay Tünde, a Márai Tényirodalmi és Lakatos Mihály, a Márai Irodalmi Ideiglenes Kollégiumok vezetőinek a közreműködésével.
Tájékoztatták a jelenlévő érdeklődőket, újságírókat a program akkori állásáról, hogy a tervek szerint, április 15-én a kiadók megkezdhették „listára szánt" könyveiket regisztrálni a Könyvtárellátó elektronikus felületére, ahonnan az NKA ideiglenes kollégiumai választhatják ki a könyvtárak által megvásárolható köteteket.
A két ideiglenes kuratórium tagjai előbb elektronikus úton tudták megtekinteni, illetve javasolni a kiadók által előterjesztett könyveket, majd május 23-án ült össze mindkét kuratórium, melynek eredményeképpen a jelentkezési feltételeknek megfelelő 273 kiadó 7938 könyvéből elkészült az a 250-250 tételt tartalmazó lista, mely tény- illetve szépirodalmi műveket tartalmaz. Erről a listáról választhatnak a program mostani fordulójába meghívott könyvtárak, hogy gyarapíthassák állományukat, és ezzel még jobban ki tudják szolgálni az olvasó közönséget.
A Nemzeti Kulturális Alap reményei szerint a mostani mintegy 400 millió forintos programot a jövőben folytatni tudják, a lehetőségeik szerint már az idén ősszel szeretnék megismételni ezt a kiadók, könyvtárak és olvasók részéről is örömmel fogadott lehetőséget.

Felvidékiek is részesülnek a támogatásból

Mintegy 600 könyvtárat szólított vagy éppen a napokban szólít meg a lebonyolító Könyvtárellátó, hogy milyen lehetőséghez jutottak a Nemzeti Kulturális Alap döntése alapján. Szlovákiában hét könyvtár és egy intézmény részesült a lehetőségben, hogy választhassanak az előkészített listából. Az Érsekújvári Anton Bernolák Könyvtár, a Füleki Városi Könyvtár, a Galántai könyvtár, az Ipolysági Városi Könyvtár, a Királyhelmeci Városi Könyvtár, a komáromi Szinnyei József Könyvtár, illetve a Szepsi Városi Könyvtár 800 000 Ft értékben, a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Humán Tudományok Karán működő hungarisztika tanszék pedig a megítélt 500 000 Ft értékben az előírt szabályok betartása szerinti könyvrendeléssel bővíthetik könyvállományukat.

A Márai-program ezáltal több szereplőnek nyújt segítő kezet, hiszen a szerzők, könyvkiadók és könyvtárak támogatása mellett a program célcsoportja, az olvasók nyernek igazán a lehetőséggel. A Márai-program ugyanis az ő hozzáférési lehetőségeiken tud javítani.

Felvidék.ma

Dátum: 2011. June 16. Thursday, 16:24 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Kultúra
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Kultúra:
A nemeskosúti Berkenye néptáncegyüttes fellépése Ipolynyéken


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio